Potrebno je: 800 g kora
za pite,300 g mljevenih oraha. 300 g badema, strugana kora od jednog limuna,125
g margarina, 1 šolja ulja, 1 kg šećera, pola litra vode. 1 vanilija šećer, sok
od jednog limuna.
Način pripreme:
1: zagrijte rernu na 200
stepeni celzijusa.
2: U podmazanu tepsiju redajte
jufke tako što ćete svaku poprskati zagrijanim uljem I margarinom.
3: Poslije svake treće
jufke stavljajte fil od oraha,badema,200 g šećera I strugane kore od limuna.
4: Uključite rernu da se
zagrije,na 200 stepeni celzijusa. Složenu baklavu isjecite što oštrijim nožem I
stavite je u rernu da se peče.
5: U međuvremenu skuhajte
od preostalog šećera agdu sa pola litre vode.
6: Kada se sirup malo
ukuha dodajte sok od jednog limuna I vanilija šećer.
7: Kada je baklava pečena
lagano je prelijte agdom I ostavite poklopljenu a popije svu vodu. Nakon
nekoliko minuta dodajte još vode.
8:Uzmite malu šoljicu I svaku
kocku baklave posebno zalijte agdom, tako da je svugdje isto namočena.
9: Po želji lijepo je
dodati I grožđica u smjesu. Baklavu ohladite,a potom servirajte.
( Časopis: Vaša Kuharica )
( Časopis: Vaša Kuharica )
0 komentari:
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.