Maslačak je trajna zeljasta
biljka,koja cvijeta od marta do juna.Raste na livadama I pašnjacima,a ljekoviti
dijelovi biljke su korijen,list I cvijet.Cvijet I stablo maslačka sadrže mnogo
kalijuma,smole,eterično ulje,vitamin C I gvožđe.Maslačak pospješuje lučenje
žuči,djeluje kao diuretik,pozitivno djeluje na rad bubrega I čišćenje
krvi.Pomaže u liječenju gihta,reumatizma,kožnih ekcema,čireva I nedostatka
apetita.Čaj od maslačka preporučuje se dijabetičarima,ženama koje imaju
neuredne mentruacije.Mlado lišće maslačka često se koristi I za pripremu raznih
ukusnih jela I salata.
“Čaj”
Desetak cvijetova
maslačka potopite u dva decilitra mlake vode I postepeno zagrijavajte dok voda
ne proključa.Nakon toga,čaj poklopite I ostavite da se hladi oko deset
minuta.Prije konzumiranja,zasladite ga kašičicom livadskog meda.
Izvor & Obrada: Savjeti za zdrav život
Izvor & Obrada: Savjeti za zdrav život

0 komentari:
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.