Potrebno je: jufke ( napravljene uz dodatak 1 žumanceta ).
Za fil: 4 jaja, 4 kašike meda, 30 dk slatkog kajmaka, ( skinutog sa kuhanog mlijeka ) 10 dk badema.
Za agdu: 70-100 dkg šećera i limunov sok.
Način pripreme:
1: Umutite žumanca, dodajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte čvrsto umućene bjelanke. Na kraju dodajte mljevene bademe.
2: U namašćenu tepsiju složite četiri kore,svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite fil. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufke i fil.
3: Baklavu pecite 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj vatri.
4: Za to vrijeme napravite agdu (stavite šećer u vodu,ali tako da bude uronjen 1-2 cm)
5: Pečenu baklavu izrežite na kocke ili rombove,zalijte toplom agdom i vratite u rernu. Neka baklava u rerni ostane do jutra.
Za fil: 4 jaja, 4 kašike meda, 30 dk slatkog kajmaka, ( skinutog sa kuhanog mlijeka ) 10 dk badema.
Za agdu: 70-100 dkg šećera i limunov sok.
Način pripreme:
1: Umutite žumanca, dodajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte čvrsto umućene bjelanke. Na kraju dodajte mljevene bademe.
2: U namašćenu tepsiju složite četiri kore,svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite fil. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufke i fil.
3: Baklavu pecite 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj vatri.
4: Za to vrijeme napravite agdu (stavite šećer u vodu,ali tako da bude uronjen 1-2 cm)
5: Pečenu baklavu izrežite na kocke ili rombove,zalijte toplom agdom i vratite u rernu. Neka baklava u rerni ostane do jutra.
0 komentari:
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.